Home arrow Zalen/ podia - archief arrow 1970 -1979 arrow Waakzaamheid, De
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Waakzaamheid, De PDF Print E-mailDe geschiedenis van de pop- en dancemuziek in zaal De Waakzaamheid is uitstekend vastgelegd in het boek 'De Waakzaamheid'. Dit boek over de gehele historie van De Waakzaamheid vanaf 1626 tot 2012 is in november 2012 uitgegeven door de Stichting Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Stichting De Waakzaamheid en de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

De geschiedenis van de Waakzaamheid gaat terug tot 1626 wanneer de naam voor het eerst voorkomt in het gemeente-archief. De Waakzaamheid is dan een herberg. Vanaf de negentiende eeuw ging De Waakzaamheid tevens als cafë- concert- en feestzaal functioneren.

In 1891 werd er een kolfbaan aangelegd. Toneelverenigingen gaven hun uitvoering graag in De Waakzaamheid. Ook waren er filmvoorstellingen en bokswedstrijden.

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw was de Waakzaamheid dank zij de Swing Society zeer bekend in Nederland door de optredens van vele jazzartiesten met als hoogtepunt het voor Nederland unieke optreden van Billy Holiday in 1954. Ook Big Bill Broonzy trad er op.

Foto's: De Waakzaamheid in de jaren zeventig (Historische Vereniging Koog-Zaandijk).

TV-showmaster Henny Huisman is hier in de late jaren 60 als lokale plaatjes draaier met zijn carrriere begonnen. In de jaren zestig traden vele bekende Zaanse en Nederlandse beatbands op in 'De Waak' zoals The Outsiders en Cuby & The Blizzards. Eind jaren zestig/ begin jaren zeventig nemen de DJ's bezit van de live podia. De Waakzaamheid is in de jaren zeventig vooral een café-restaurant waarbij de zaal gebruikt wordt voor feesten van Zaanse verenigingen. Het pand wordt ook enkele jaren niet gebruikt en driegt te verloederen.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.