Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1980 -1989 arrow UBCF
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
UBCF PDF Print E-mail
Zaanse punkband met René de Boer a.k.a. Bill (gitaar), Klaas Brouwer (zang/gitaar), Onno Steendam (basgitaar) en Koos Brandhof (drums)

Foto kloksgwijs: Klaas Brouwer, Koos Brandhof, Onno Steendam en René de Boer.

Ard Sierhuis meldde ons: ,,Met punkbands was een afkorting als bandnaam zeer gebruikelijk, zo had je in Amsterdam bijvoorbeeld ook B.G.K. (Balthasar Gerards Kommando). UBCF maakte een heuse langspeler en hun "no nazis" kwam terecht op de dubbelaar die mensen rondom kraakpandpodium Emma te Amsterdam op zeker moment uitbrachten.''

UBCF betekende: United Blessed Chicken Fuckers/ United Belgium Chicken Fuckers (wellicht een beetje in de stijl van het roemruchte Alkmaarse CKN - Creatieve Kippe Naaiers). Maar de volledige naam is vrijwel nooit gebruikt.

Onno Steendam: ,,De band werd rond 1981 opgericht. We konden amper spelen maar in de punktijd kon je al heel snel optreden. Ik was 14 toen we voor het eerst in de Bakkerij in Castricum speelden. Dat ging niet geheel vlekkenloos. Verkrampt door de zenuwen. Maar we waren zelf vaak kritischer op ons spel dan het publiek.

We oefenden in de garage bij mijn ouders aan de Engewormer. We speelden zo hard dat je ons een paar kilometer verder op in Wormer kon horen spelen. We speelden hardcore punk. Dit was hele snelle punkmuziek. Soms zo snel dat het bloed aan de vingers van de gitarist zat. Later werd het meer melodieuse punk met allerlei invloeden uit reggea en blues. Omstreeks 1988 ging de band verder onder de naam Virus. Geen idee waarom we de naam veranderd hebben.

We speelden vaak in kraakpanden en concertzaaltjes door heel Nederland maar speelden ook veel in Ons Huis en Plus in Wormer en waren bijna de huisband van de Kraakpanden Groote Weiver in Krommenie, Emma in Amsterdam en Het Veem in Zaandam.

Een hoogtepunt was een optreden bij een gekraakte garage in Geneve, Zwitserland. We speelden buiten in de kou. Voor het publiek werden vuren gestookt om warm te blijven. Na afloop sliepen we in een villa en werd er een heerlijk kerstdiner voor ons gemaakt. Ook hebben we in Antwerpen gespeeld. We sliepen ergens in een grasveld zonder tent en alleen met een slaapzak. 's Morgens werden we gewekt door de eerste omwonenden die weer naar hun werk gingen.

We hebben ook ergens buiten op een plein gespeeld. Een duivenhouder dreigde onze stroomkabels door te knippen als we niet stopten met spelen. Zijn duif was terug gekomen van een verre lucht maar durfde niet te landen door onze muziek. We hebben even gewacht tot hij binnen was. Het wachtende publiek joelde het uit toen de duif was geland. We hebben ook gespeeld in Christianiastad, een prachtig hippiedorp in Kopenhagen. Ze hadden ons niet verwacht. Gelukkig mochten we toch spelen in een gigantische zaal met lichtshow en volle tribunnes. We werden uitbetaald in wat "licht geestverruimende middelen".

In 1985 hebben we in eigen beheer de elpee Silent Resistance opgenomen in Kraakpand Emma in Amsterdam. De tekstvellen werden geillustreed door onze tekenleraar Bumb Beekman van de Mavo Maerten Donck in Wormer. Op het label stond "Mekkie" ons eigen schaap dat met de fles was groot gebracht.

De band had in 1991 zijn laatste optreden in de Groote Weiver in Krommenie. De muzieksmaken van de vier bandleden verschilden te veel van elkaar. Ik kon het niet meer opbrengen om veel tijd door te brengen in donkere en rokerige oefenruimtes en met alleen maar hard en snel spelen. De andere hebben nog wel in andere bands gespeeld. Rene de Boer speelt nog steeds in de Fucking Virgins.

Zelf heb ik in 1992 met de band Evelien en de Jook nog meegedaan aan het Sallands Songvestival. We werden 11e van de 23. Later heb ik in Nijmegen in een voorloper van 't Kaf gespeeld. Een band waar mijn broer Jacco de drummer van is. (Vroeger was hij bassist bij de Wormerse band Index)

Ik ben nu 41 en werk vanaf 1997 bij Landschap Noord-Holland als beheerder van een aantal natuurgebieden in Noord-Holland. Ik hou me vooral bezig met de bescherming van weidevogels als kieviten en grutto's. Ik speel nog wel eens op een akoestische gitaar en zing er soms een beetje bij. In mijn kast staan nog twee basgitaren met versterkers. Stiekum verheug ik me nog op een ultiem reunieconcert. Misschien kunnen we dan ook de stapel elpees van UBCF's "Silent Restistance" eens kwijt raken.'' Sierhuis: ,,UBCF werd met exact dezelfde mensen VIRUS. Met het vervangen van Klaas Brouwer door zanger Arthur Stein werd de nieuwe bandnaam Step Aside. Deze groep heeft heel kort bestaan. Virus bracht een cassette uit in een kleine oplage.


Discografie

Silent resistance

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1986
975 NL






Emma presenteert

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel 2LP
1986
M.A. Draje Records 001TM4 NL


Track: 'No nazies'



Na een oproep met foto in het NHD van februari 2009 schreef journalist Albert Meester onderstaand artikel met de reacties.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.