Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Frogs, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Frogs, The PDF Print E-mail
Bezetting

Ferry de Bruyn
Max Poll
Wibo Vellinga
Herman Haverkotte
Piet Roos
zang
sologitaar
gitaar
basgitaar
drums


foto v.l.n.r.: Piet Roos, Ferry de Bruyn, Herman Haverkotte, Max Poll en Wibo Vallinga.

Biografie

Zaanse gitaarband uit Krommenie en Wormerveer. Basgitarist Herman Haverkotte: ,,Tijdens de gitaarlessen van Ted Heyne in Krommenie werd er in 1961 een band geformeerd. Max Pol - Sologitaar, Wibo Vallinga -Slaggitaar, Herman Haverkotte - basgitaar. Eerst repeteerden we bij Max Pol Op de schoolkade. Later werd er een drummer aangetrokken, dat was Piet Roos uit Krommeniedijk, en ook een zanger namelijk Ferry de Bruyn.

Toedertijd bestond er jeugddansen in Krommenie in Het R.K. Verenigingsgebouw van Krommenie. Inititiefnemer hiervan was kappelaan Broerse. De jeugd tussen 14 en 16 jaar kon zich in de pastorie opgeven. Je kreeg dan een bewijs dat je rooms katholiek was en alleen dan had je toegang. Met bewijs van de r.k kerk werd je lid. Deze optredens werden verzorgd afwisselend door de Blackbirds en door ons. We speelden in 1965 ook regelmatig leuke optredens in Ons Huis aan de wandelweg alwaar ook verschillende fotos gemaakt zijn. Het vervoer ging per bakfiets. We werden later ook gevraagd in het Dorpshuis De Horn in Krommeniedijk en De Jonge Prins in wormerveer.

We hebben lang zonder naam gespeeld. Later zijn er van binnenvoeringen van winterjassen jasjes gemaakt zonder mouwen. Alle zelfgemaakte hesjes werden in een wasteil gegooid met grasgroene textielverf. De Froggs of kikkers waren toen geboren.''
Rond 1967 was er ook een Beverwijkse band die zich The Frogs noemde, later noemden zij zich The Frogs Ltd. Vonden ze chiquer. Herman: ,,Ik herinner me een discussie in onze band dat er nog een band was met dezelfde naam. Wij hebben geruime tijd zonder naam gespeeld. Ik ben daarna vertrokken. Het kan zijn dat er later een nieuwe naam is aangenomen maar dat weet ik niet zeker.

Ted Heyne heeft mij en vele anderen goed gitaarles gegeven. In zijn winkel aan de Noorderhoofdstraat in Krommenie verkocht hij eerst grammofoonplaten, gitaren en versterkers, en alles wat een gitaarband nodig had. Ted speelde zelf heel goed gitaar. In zijn achterkamer ontving hij zijn leerlingen. Hier werden groepjes door hem samengesteld Vaak werden er gitaren en versterkers bij hem aangeschaft. Hij leerde ons ontzettend veel. Later mochten we improviseren op accoordenschema´s. Nummers die we bij hem thuis speelden waren evergreens zoals Lady be good, Sweet george brown, enz.enz.

Vooral de eerste jaren waren eigenlijk het leukst. De Beatles kwamen op, De Rolling Stones, en de Shadows, en nog vele anderen Ons eerste optreden was tijdens een of andere schoolfuif, In het Verenigingsgebouw van Krommenie. De meeste optredens vonden plaats in Ons huis aan de wandelweg in Wormerveer. Daar kregen we later ook repetitieruimte. Wij speelden o.a. nummers van Elvis, The Rolling Stones, The Beatles, evergreens, maar ook nummers met een blues schema waarin we Max lieten improviseren.

In 1967 ben ik gestopt met deze band. De groep ging wel verder. Naar mijn weten hebben ze toen heel vaak in de r.k. kerk in Krommenie gespeeld samen met George Baker. Daarna ben ik de band uit het oog verloren. Ik ben daarna verder gegaan met zanglessen. Momenteel ben ik bas in het Noordhollands byzantijns mannenkoor.

Zie ook diversen 'Frog(g)s' op nederbeat.nl: FROG(G)S

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.